Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Για τα παντώς τύπου κουτάκια version 1.0.1

Έχετε προσέξει κι εσείς ότι τελευταία υπάρχει μια τάση διακίνησης και συγκέντρωσης? Δηλαδή μια κίνηση από ένα πράγματα σε κάποιο άλλο? Λοιπόν, το συνάφι  που θάυμαζε και εντρυφούσε στην "εφαρμοσμένη μηχανιστική φιλοσοφία" ανακάλυψε/ εφήυρε μια έννοια : ελκυστής. Αυτό το πράμα είναι η ονομασία ενός χώρου ο οποίος έχει την ιδιότητα έλκει ή να αποθεί αυτό που κινείται. Λίγο παραπέρα, ο χώρος που έλκει είναι ένας χώρος ευσταθούς ισορροπίας ενώ αυτός που απωθεί, χώρος ασταθούς ισορροπίας.Ο δέυτερος όρος, ασταθής ισοροπία, είναι λίγο δυσνόητος. Σημαίνει πως το σκατόπραμα που βρίσκεται και κινείται στο χώρο,είναι πολύ ευαίσθητο στο να χάσει την ισοροπία του και να απομακρυνθεί από αυτή τη περιοχή του χώρου. ( Παρεπιπτώντως, σαν ισοροποία εννοείται η κίνηση η οποία είναι συνεχής, περιοδική και λίγο-πολύ άχρονη, όπως η κίνηση της γης γύρω από τον ήλιο ή μια ακίνητη μπάλα). Για παράδειγμα: ο ακροβάτης που ενώ ισοροπεί όμορφα και χαριτωμένα είναι πολύ εύκολο να φύγει από 'κει που σεργιανίζει και ... καμπούμ!! Λοιπόν, αν ο χώρος είναι γεμάτος από τέτοιους ελκυστές, έχουμε μετατοπίσεις. Παράδειγμα: η σκιά είναι ένας χώρος που έχει την τάση να έλκει, ενώ ο ήλιος να απωθεί. Και εδώ αρχίζει να μπερδεύει το πράμα. Γιατί, στο τελευταίο παράδειγμα, όταν έχουμε χειμώνα, ο ήλιος μετατρέπεται σε χώρο έλξης, ενώ όταν έχουμε καλοκαίρι το πράμα ζεματάει τόσο πολύ που σε κάνει να ψάχνεις για δεντράκια. Απ' την άλλη όμως, ακόμα και το καλοκαίρι, βλέπεις ένα σκασμό κόσμο να κάθεται να μπροστά στον ήλιο για να αρχίζει να μοιάζει με καπνιστό σολομό. Τί είναι τελικά ο ήλιος? Χώρος ευσταθούς ή ασταθούς ισοροπίας? Απλά είναι ελκυστής και είναι υπέυθυνος για μετακινήσης καθώς και για ομαδοποιήσης με βάση την έλξη ή την αποστροφή που προκαλεί στα κινούμενα δίποδα....Διάλειμα

http://www.youtube.com/watch?v=S4TtHE__hn0

Οι ομαδοποιήσεις. Λίγο πολύ ομαδοποίηση σημαίνει πως παίρνεις και βάζεις ένα σωρό σκόρπιων πραγμάτων σε ένα σύνολο (ή κουτάκι) με κρητίριο μια κοινή τους ιδιότητα. Αυτό είναι πολύ βολικό γιατί έτσι έχεις για λιγότερα πράγματα να εξετάσεις την κίνησή/συμπεριφορά τους. ( Κάτι τέτοιο έκανε και ο θείος Κάρολος με τις κοινωνικές τάξεις του (προλεταριάτο, αστοί κτλ) ). Μετά βλέπεις πως αυτά τα κουτάκια τις παίζουν το ένα με το άλλο και βγάζεις τα συμπεράσματά σου.
Και εδώ γενάται το ερώτημα: μπορούν οι άνθρωποι να μπαίνουν σε κουτιά? Διότι ένας άνθρωπος δεν έχει μόνο μία ιδιότητα αλλά περισσότερες. Και αν υπολογίσεις ότι όλοι οι άνθρωποι, αν και έχουν κάποιες κοινές ιδιότητες κάποιοι με κάποιους άλλους, χαρακτηρίζονται από την προσωπικότητάς τους που είναι το σύνολο των ιδιοτήτων τους, τότε δε μιλάμε για κουτιά αλλά για κλουβιά. Από την άλλη όμως παρατηρείται πως οι άνθρωποι, μπορεί να μη νοιώθουν άνετα να τους ομαδοποιούν, μπαίνουν όμως μόνοι τους σε κουτιά. Υπάρχουν ή δεν υπάρχουν τα κουτιά? Τι θα πεί όξυνση των κοινονικών αντιθέσεων? Πόλωση της κοινωνοίας? "Εμείς θα σας τα πάρουμε". "Εμείς θα σας επιτηρούμε". Μου φαίνεται πως το πράμα, γενικεύοντας, μοιάζει με κρίση προσωπικότητας. Βούλγαροι, χανούμισες, βαζέλες που λέγει και ο ποιητής.
Και μια άλλη αντίφαση. Για να μαζέψεις τα σκόρπια και να τα βάλεις σε κουτί, πρέπει να δαπανήσεις ενέργεια (αύξηση εντροποίας). Όμως, αν τα κουτιά τα αφήσεις στην τύχη τους, τότε αυτά θα καταλήξουν, αργά ή γρήγορα, στην αταξία-σκόρπισμα ( η εντροποία έχει την τάση να μειώνεται). Παράδειγμα: ένα δωμάτιο όσο και να το συμμαζέυεις τόσο σιγά-σιγά αυτό θα ατακτοποιείται.Λοιπόν? Απ' τη μια να συγκεντρώνονται όλοι για  να ρίξουν το σύστημα και απ' την άλλη να θέλουν και το σκόρπισμα και την άρση των ταυτοτήτων.

Κάπου εδώ τα παρατάω γιατί οι σκέψεις μου χαώθηκαν. Αλλά πριν,
κάτι τελευταίο. Η υλική ύπαρξει του κουτιού παριστάνεται και με "συντεταγμένη, χωροθετημένη και αδιάλυτη(μέχρι ενός καλώς γνωστού ορίου) ενέργεια". Όταν δηλαδή κατασκευάζεις ένα κουτί τότε αυτό μετατρέπεται σε φράγμα που εμποδίζει ή περιορίζει την κίνηση σε συγκεκρημένο μέρος του χώρου. (Άλλωστε γι' αυτό και κατασκευάστηκε). Ένα κουτί δε διαφέρει πολύ από μια φυλακή αλλά και ούτε και από ένα οχυρό καθώς ο σκοπός του είναι να διπλός και αντιφατικός: να περιορίσει κάτι στο έσω του και να εμποδίσει την επικοινωνοία/κίνηση του περιεχομένου προς αυτό που περιβάλλει το κουτί (περιβάλλον) και του περιβάλλοντος προς το περιεχόμενο.

http://www.youtube.com/watch?v=rWR-jJ3v1pk&feature=related